TOBB verilerine göre, temmuz ayında 2 bin 889 şirket kapandı

TOBB verilerine göre, temmuz ayında 2 bin 889 şirket kapandı
Türkiye ekonomisi, son yıllarda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle zorlu bir süreçten geçiyor. Özellikle 2021'den itibaren artan enflasyon ve döviz kurundaki dalgalanmalar, işletmeleri olumsuz etkiledi.

Türkiye ekonomisi, son yıllarda yaşanan kur dalgalanmaları, enflasyon ve faiz artışlarının etkisiyle zor günler geçiriyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler, bu olumsuz gelişmelerden ciddi şekilde etkileniyor.
TOBB verilerine göre, temmuz ayında 2 bin 889 şirket kapandı. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 42,9, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 39,8 oranında artış anlamına geliyor. Aynı dönemde açılan şirket sayısında ise sınırlı bir artış gözlemlendi.
Karşılıksız çek sayısı da alarm verici bir şekilde artıyor. Temmuz ayında karşılıksız çek adedi bir önceki aya göre yüzde 149,9 artarak 26 bin 351'e ulaştı. Karşılıksız çek tutarı ise 15,77 milyar TL'ye çıktı.
Esnafın durumu da iç açıcı değil. TESK verilerine göre, son 5 yılın ilk 7 ayında kepenk kapatan esnaf sayısında artış trendi devam ediyor. Konkordato verilerine bakıldığında da ödeme güçlüğü yaşayan şirketlerin bu yol başvurmasıyla 2023 yılının toplamında 519 olan geçici mühlet kararı, 2024 yılının ilk 7 ayında 788 oldu. Geçen yılın toplamında 65 şirket hakkında iflas kararı verilirken, 2024 yılında sadece 7 ayda iflas kararı verilen şirket sayısı 55 oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir