Başbakan Erdoğan, ortak ismin MYK sonrası açıklanacağını ifade etti.
12. Cumhurbaşkanı seçilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen "AK Parti 13. Kuruluş Yıl dönümü Resepsiyonu"nda gazetecilerin sorularını cevapladı.
AK Parti, Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK), Perşembe günü toplanacağını açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni genel başkanın kim olacağı ile ilgili olarak, ''28'inde olmayabilir ama 29'unda yaparız inşallah. Şimdi nasip olursa perşembe günü bir MYK toplantısı yapacağız. MYK toplantısında bu konuyu yine aramızda müzakere edeceğiz. MYK toplantısından sonra da artık partimizin bütün kurullarının ortak ismi olarak ne çıkıyorsa onu açıklarız" yanıtını verdi.
Erdoğan, partisinin geleceğine yönelik olarak tereddüt, tehlike görüp görmediği sorusu üzerine de "Öyle bir endişem yok ama bilesiniz ki sütün içerisine her zaman birşeyler üşüşmeye gayret eder. Buna fırsat vermemek lazım, bunun tedbirini almak lazım" diye konuştu.
"YENİ TÜRKİYE'YE YENİ BİR MUHALEFET LAZIM"
CHP ve MHP'ye ilişkin açıklamalarının anımsatılarak, "Yeni Türkiye'de yeni muhalefet çıkar mı?" sorusu üzerine gülen Erdoğan, "yeni Türkiye'ye yeni muhalefet" ifadesinin literatüre girmesinden dolayı sevinçli olduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, "Yeni Türkiye'ye yeni bir muhalefet lazım ama bu yeni muhalefet alışılmışlar üzerine bina edilen değil, kendini renove eden, restore eden bir yeni muhalefet olması lazım. Bu olursa bundan Türkiye kazanır, aynı zamanda kendileri kazanır, bunu açık ve net ortaya koymamız lazım" diye konuştu.
Sözleri üzerine bir gazetecinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ilgili "Devlet Bahçeli pek niyetli değil" demesi üzerine de Erdoğan, "O hiçbir zaman niyetli değil zaten, 16-17 sene geçti. Onların niyetli olmadığı yerde partinin kendi mensuplarının bu işte niyetli olması lazım. Demek ki onlar da halinden memnunlar, mevcut aldıkları oylardan razılar ve o şekilde yolla devam ediyorlar" ifadelerini kullandı.
"EV KONUSUNDA DA HERHALDE SUBAYEVLERİ OLMAZ"
Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı görevine başlamasıyla birlikte çalışma ofisi olarak nereyi kullanacağı ve nerede oturacağı sorusuna da şöyle yanıt verdi:
"Şimdi inşallah bu konuyu yeni başbakanımızla beraber, genel başkanımızla beraber bunların değerlendirmesini yapacağız. Ona göre nihai kararı vereceğiz. Burası mı olur, öbür taraf mı olur konuşacağız, ona göre de adımımız atacağız.Ev konusunda da herhalde Subayevleri olmaz. Çünkü artık gelenimizle gidenimizle olay farklı bir yerde. Bu Türkiye'nin vizyonudur, burada temsil söz konusu”.
“1 KERE, 2 KERE DAVETLERİMİZİ YAPARIZ”
Cumhurbaşkanı görevine başladıktan sonra muhalefetle ilişkilerinin nasıl olacağı ve muhalefet liderleriyle haftada ya da 15 günde bir görüşmeyi düşünüp düşünmediği sorusu üzerine Erdoğan, muhalefet liderleriyle bu kadar sık görüşmeye vakti olmayacağını, fakat görüşmek durumda olması halinde davetini yapacağını söyledi. Erdoğan, "Davetlerimize toplumsal barış çerçevesinde icabet ettikleri süre içerisinde biz de 1 kere, 2 kere davetlerimizi yaparız. Bundan önce yaşanan bazı örnekler var ki bu davetlerde 1 kere, 2 kere davet edersiniz. Eğer bu davete icabet edilmezse ondan sonra cumhurbaşkanlığı makamının mehabetini de korumak durumundayız. Ondan sonra da davet edecek halimiz yok, bunu peşinen söylemek zorundayız" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı görevine başladıktan sonra ilk yurt dışı seyahatlerini Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yapacağını bildirdi.
"YARGITAY, BARO BAŞKANINI ÇAĞIRIP ORADA KONUŞTURACAK OLURSA ORAYA BEN KATILMAM"
Adli Yıl Açılış Töreni'ne katılıp katılmayacağı sorusu üzerine de Erdoğan, toplantıya katılacak kişilerin kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, Danıştay'ın kuruluş yıl dönümü toplantısında yaşadıkları olayı bir daha yaşamak istemediğini kaydetti.
Türkiye Barolar Birliği Başkanının bu toplantılarda konuşmasının bir teamül olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Eğer Yargıtay, Baro Başkanını çağırıp orada konuşturacak olursa oraya ben katılmam. Cumhurbaşkanı gelip de orada Baro Başkanını dinlemek durumunda değil. Bugüne kadar bu tür şeyler olduysa artık bunların reforme edilmesi lazım. Bütün bunlara rağmen Yargıtay Başkanı orada konuşacaksa, Yargıtay Başkanını ben de seve seve dinlerim, Yargıtay'ın başı olduğu için dinlerim" ifadelerini kullandı.
“BUNU SÖYLEYENLER KENDİLERİNE GÖRE MEVZUAT UYDURANLARDIR”
Başbakan Erdoğan, 15 Ağustos gününden itibaren başbakan olarak imza yetkisini kullanamayacağı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine de "Bunu söyleyenler kendilerine göre mevzuat uyduranlardır. Bekara karı boşamak kolay, bunlar hala evlenemediler. Sen yasalara bak, 15'inden sonra da imzaladıklarımı görürsünüz" diye konuştu.
Erdoğan, daha sonra medya kuruluşlarının Ankara temsilcilerinin isteği üzerine hatıra fotoğrafı çektirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.