Ataşehir Belediyesi ile Gönüllü Hizmet Vakfı’nın iş birliğiyle Ataşehir’e Türkiye’nin en büyük “Atatürk Kütüphanesi” kazandırılıyor. İçerenköy Mahallesi’nde 1.672 metrekarelik alanda, 667 metrekare oturumlu, 4 kattan oluşan toplam 3 bin 249 metrekare yapı alanına sahip, Türkiye’nin Atatürk ile ilgili en büyük kütüphanesinin temeli düzenlenen törenle atıldı.
Ataşehir Belediyesi Gönüllü Hizmet Vakfı Atatürk Kütüphanesi, aynı zamanda teknolojik altyapısıyla da dikkat çekiyor. Atatürk Kütüphanesi’nde kitapseverler, Atatürk hakkında yazılmış pek çok önemli esere erişmenin yanında aynı zamanda Türk ve dünya edebiyatından da seçilmiş önemli eserlere ulaşabilecekler. Kitapseverlerin; araştırma, tarih ve bilimsel yayınlara kolaylıkla erişebilme imkânına sahip olacağı kütüphanede, ferah bir ortamda çalışma olanağı sunulacak. Bunun yanı sıra Atatürk Kütüphanesi bünyesinde; sergi salonu, etüt ve çalışma alanları, kayıt stüdyoları ile dijital kütüphane de yer alacak. Atatürk Kütüphanesi’nin 2023 yılı içerisinde hizmet vermesi planlanıyor.
Ataşehir Belediyesi Gönüllü Hizmet Vakfı Atatürk Kütüphanesi’nin temel atma törenine; Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Gönüllü Hizmet Vakfı Başkanı İnal Aydınoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları, Ataşehir Belediyesi Meclis 1. Başkan Vekili Kudret Arslan, Ataşehir Belediye Meclis Üyesi ve CHP Grup Başkanvekili İlhami Yılmaz, Belediye Meclis Üyeleri, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın ve ilçe yöneticileri, İstanbul Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ümit Konya, Marmara Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Güssün Güneş, Gedik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve Devrim Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Orhan Çekiç ile Ataşehirli mahalle muhtarları katıldı.
Türkiye’nin En Büyük “Atatürk” Kütüphanesi
Temeli atılan kütüphanenin, Türkiye’de Atatürk ile ilgili yazılmış kaynak kitapların bulunduğu en büyük kütüphane olma özelliği taşıyacağını belirten Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Bizim için çok özel bir gün. Çünkü burada Cumhuriyetimizi kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini vereceğimiz bir kütüphane inşa ediyoruz. Bu anlamda emeği geçen mesai arkadaşlarıma ve projenin fikir babası saygıdeğer İnal Aydınoğlu’na ve Gönüllü Hizmet Vakfı’na teşekkür ediyorum. Aslında bu alana belediye binasını inşa etmek istemiştik ve bununla ilgili bütün hazırlıkları tamamlamıştık fakat böyle bir kütüphanenin yapılması gündeme gelince biz belediye binası yapmaktan vazgeçtik. Atatürk Kütüphanesi yapmaya böylelikle karar verdik” şeklinde konuştu.
Kütüphanenin konumunun Ataşehir’in tam merkezinde olmasına dikkat çeken Başkan Battal İlgezdi konuşmasına şöyle devam etti: “Kısmet olursa çok kısa bir zamanda kütüphanemizi bitireceğiz. Önemli olan bu binaları yapmak değil, önemli olan içini doldurabilmektir. Atatürk Kütüphanesi gelecek nesillerimize bırakacağımız en anlamlı miraslarımız arasında yer alacak. Bir dünya lideri olan Ulu Önderimiz Atatürk, hayatı boyunca bilime ve kitaba olan önemi vurgulamış ve bunu yaşamına yansıtmıştır. Hayatının çoğunu cephelerde geçirmiş olmasına rağmen kitaplarını yanından ayırmamıştır. Yaşamı boyunca da kitap okumak ve araştırmaktan hiçbir zaman vazgeçmemiştir. Bizler onun aziz varlığını her daim Ataşehir’de yaşatacağız. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Cumhuriyetin değerlerinden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Atatürk’ün bize gösterdiği yolda, Cumhuriyet’in ışığında, aydınlık yarınlara yurttaşlarımızla birlikte yürüyeceğiz. Yurttaşlarımızın Atatürk ile ilgili her türlü bilgiye ulaşacakları kütüphanemizin hayırlı olmasını diliyor ve emeği geçen rektörlerimize, üniversite hocalarımıza ve İnal Aydınoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum.”
Gönüllü Hizmet Vakfı Başkanı İnal Aydınoğlu ise temel atma töreninde yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Her önerimizi oy birliğiyle kabul ederek, bize Ataşehir’e hizmet etme imkânı tanıyan sevgili Başkanım ve Belediye Meclis Üyelerine teşekkür ediyorum. Ataşehir İstanbul’un en entelektüel ilçesi olma konumdadır. Sevgili Başkanımız ve ekibi, çağdaş uygarlık düzeyinde bir kent oluşturabilmek için kültüre, sanata, eğitime çok büyük önem veriyorlar ve Ataşehir’i bir kültür ve sanat kenti yapabilmek için çaba sarf ediyorlar. Biz de Gönüllü Hizmet Vakfı olarak; eğitim, kültür ve sağlık alanında çorbada tuzumuz olsun diye yola çıkmış gönüllü bir aileyiz. Atatürk Kütüphanesi; çok değerli ilim, bilim insanları ve önemli Atatürk uzmanlarının katkısı ile yapılacak.”
Ataşehir Belediyesi Gönüllü Hizmet Vakfı Atatürk Kütüphanesi’nin Proje Müellifi Tahir Çil ise konuşmasında şunları ifade etti: “Sayın İnal Bey bir gün beni ziyarete geldi. Ataşehir Belediyesi iş birliğiyle bir Atatürk Kütüphanesi inşa ettirmek istediklerini söyledi. Bu benim için çok büyük bir şans oldu. Çünkü insan, meslek hayatında böyle şeyler kolay kolay yakalayamaz. Biz bu eseri tasarlarken, dinamik bir tasarım olarak düşünüp, çevresinde gezindikçe şekil değiştiren, kitabın her halini simgeleyen bir kitap resmedelim istedik. Daha sonra Atatürk’ün ilkelerini, yani 6 oku simgeleyen şekilde kabartılı bir dış cephe tasarladık. Bir de Atatürk’ün siluetini kullandık. Atatürk silueti aynı zamanda bu binanın taşıyıcısı olacak. Bu eseri tasarlarken biz birikimlerimizi koyduk ama burada bu eserin meydana gelmesinde katkısı olan başta Sayın Başkanımız Battal İlgezdi’ye, performansını, emeğini, düşüncesini esirgemeyen kendime örnek aldığım İnal Aydınoğlu’na ve gerçekten proje aşamasında bana çok destek olmuş Deniz Kutlu’ya ve Ataşehir Belediyesi’nin tüm çalışanlarına gönülden teşekkür ediyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.