TOPBAŞ: HER ALANDA ‘EN İYİ’ OLMAK ZORUNDAYIZ

TOPBAŞ: HER ALANDA ‘EN İYİ’ OLMAK ZORUNDAYIZ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 42 milyar liralık 2017 Yılı Konsolide Bütçesini Belediye Meclisi’ne sunan Başkan Kadir Topbaş, “İstiyoruz ki İstanbul 'en' olsun. Her şeyde bir numara olsun” dedi.

Meclis Üyelerine hitap eden Başkan Kadir Topbaş, ekonomi olarak dünyanın 117 ülkesinden, nüfus olarak da 123 ülkesinden büyük olan İstanbul’da yapılan her işin Türkiye ve dünyaya örnek olduğunu söyledi. “Sizlerle beraber yaptığımız hizmetler Türkiye’ye, hatta dünyaya model teşkil ediyor” diyen Kadir Topbaş, İstanbul’a yapılan hizmetlerin belediyecilik anlayışından çok daha üst düzey bir anlam taşıdığını ifade etti.
İBB olarak geçmiş yıllardaki ekonomik sıkıntılara ve 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimine rağmen yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerine dikkat çeken Başkan Topbaş, “15 Temmuz'da vatandaşımız Türkiye'nin geleceğini karartmaya fırsat vermedi. Çok şükür geride kaldı. Artık farklı bir süreç başlıyor. Türkiye Cumhuriyetii olarak bizim destansı kahramanlıklarımız var. 15 Temmuz'daki birlikteliğimizi sürdürebilirsek geleceğe emin adımlarla gideriz. Ülkemizdeki bu sıkıntılar nedeniyle yüzde 10 gibi bir gelir daralması olmasına rağmen, bu yılki konsolide bütçemizi yüzde 15 arttırdık. Çünkü İBB olarak İstanbul’un ve Türkiye’nin ekonomik büyümesine ciddi bir katkı sunuyoruz” diye konuştu.
“Belediye başkanları olarak birer iş adamı, CEO gibi düşünmek zorundayız. Bunun için de fırsatlar ortaya koymamız gerekiyor” diyen Topbaş, “Kendimizi geliştirmek zorundayız. 'Parayı ver al' istemiyoruz. Biz yapalım, inovasyon çalışmalarımız olsun. İstiyoruz ki İstanbul 'en' olsun. Her şeyde bir numara olsun. Ben sıradan belediye başkanı olmak istemiyorum. İstiyorum ki bu kente değer katayım. Yarışta ne kadar etkin hale getiririm diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.
İBB’NİN 2017 KONSOLİDE BÜTÇESİ 42 MİLYAR LİRA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı konsolide bütçesini 42 milyar lira, kendi bütçesini de 18,5 milyar lira olarak belirlediklerini dile getiren Topbaş, konsolide bütçeden yatırıma ise 16,5 milyar lira ayırdıklarının altını çizdi. İstanbul’a 12 yılda toplam 95 milyar liralık dev yatırımlar yaptıklarını altını çizen Topbaş, 2017 yılı sonunda şehre yapılan yatırım miktarının 117 milyar lirayı bulacağını söyledi.
Türkiye’deki toplam yatırımların dörtte birini tek başına İBB’nin yaptığını vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu; “İBB, İstanbul’un ve Türkiye’nin gelişmesine böyle bir katkı sunan çok önemli bir güç. İstanbul’a plan ve bütçeleri alt üst eden 600 binin üzerinde Suriyeli mülteciyi barındırmamıza rağmen bu böyle. 2017 yılında bütçemizin yüzde 43’ünü ulaşım yatırımlarına ayırdık. Metro başta olmak üzere ulaşım ve erişim öncelikli yatırım kalemimiz.”
MÜJDELENEN PROJELER 2017’DE HAYATA GEÇİYOR
Marmaray, Yavuz Sultan Yelim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve 3. Havalimanı gibi yatırımların İstanbul’u dünya standartlarına ulaştıran mega ulaşım yatırımları olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, “Raylı sistem yatırımları İstanbul’da ulaşımı değil erişimi sağlayacak ve bizi bu alanda başarıya götürecek en önemli yatırımlarımız. Kısa süre önce açılışını bile yapmadan Kadıköy-Kartal Metrosu’nun devamı olan Pendik-Kaynarca Metrosu’nu hizmete aldık. 82 kilometrelik metro inşaatı devam ediyor. 80 kilometrelik raylı sistem ihale aşamasına geldi. Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirdeki insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlı. Güvenli, sağlıklı, hızlı ve konforlu erişim varsa vatandaş tercih ediyor. İşte biz de dünyanın en ileri teknolojisine sahip metrolar yapıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı metrolarla 2019 yılında 400 kilometrelik hedefimize ulaşacağız. İstanbul’da nihai raylı sistem hedefimiz ise bin kilometre…” diye konuştu.
İnşaatı devam eden Kabataş Transfer Merkezi’nin birçok metroyu ve deniz ulaşımını birbirine entegre eden çok önemli bir yatırım olduğunu ifade eden Kadir Topbaş, denizin altından geçecek Üsküdar-Kabataş Yaya Geçidi’nin projesinin tamamlandığını ve ihale aşamasına geldiğini söyledi. 2 kilometrelik geçitte yürüyen bantlar olacağını ve bisikletle de geçilebileceğini aktaran Başkan Topbaş, Beşiktaş’tan Sarıyer’e ve Üsküdar’dan Beykoz’a da sahilin altından giden metro yapacaklarını belirtti.
Tamamen İBB bütçesiyle 3 tünel yol yaparak İstanbul’a kazandırdıklarını hatırlatan Topbaş, şimdi de 17 tünel yol daha yapacaklarını müjdeledi. Yerel seçim öncesi açıkladığı Haliç- Unkapanı Tüneli’nin ihale aşamasına geldiğini, Unkapanı Köprüsü’nün kaldırılarak Haliç’in suyuna akıcılık kazandıracak tünelin ulaşımın yanı sıra ekolojik açıdan da çok önemli olduğunu ifade etti.
HALİÇ’E EKOLOJİK KÖPRÜ VE LEONARDO KÖPRÜSÜ
Üsküdar, Aksaray, Beşiktaş, Kadıköy ve Beyazıt gibi meydan düzenleme çalışmalarının 2017 yılında hız kazanacağını, Levent’teki trafiği yer altına alınacağını anlatan Topbaş, Haliç’te Karaköy’den son köprüye kadar olan sahil bandında 2 metresi bisiklet yolu olmak üzere direkler üzerinde 10 metrelik yürüme yolu projesi hazırladıklarını açıkladı. Bu köprüden karşı kıyıya bir önceki Galata Köprüsü’nün bağlı olduğu noktadan bir ekolojik köprü yapacaklarını belirten Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Çimenler üzerinde yürünerek karşıya geçilecek. Tam iki adanın arasına gelindiğinde ise Leonardo Da Vinci’nin Haliç için tasarladığı Leonardo Köprüsü devreye girecek. Bu projelerle Haliç’in sonuna kadar yürüyüş yapma, turisti gezi, fotoğraf çekme imkanı ortaya çıkacak. Ekolojik köprü bir ilk olacak. Duvarlarda çiçek açtırabildiğimize göre bunu da başarırız diye düşünüyorum.”
TARİHİ YARIMADA’DA ÇEVRECİ ELEKTİRİKLİ OTOBÜS DÖNEMİ
İstanbul’a 500 yeni otobüs daha kazandıracaklarını, bunun 375 tanesinin alınma aşamasına geldiğini, filoya 125 tane daha ekleyerek 500’e tamamlayacaklarını dile getiren Topbaş, İBB’nin Avrupa’nın en genç ve en modern otobüs filosuna sahip olduğunu kaydetti. 200 tane yeni elektrikli otobüs alarak Tarihi Yarımada’da tamamen elektrikli otobüslerle hizmet vereceklerini ifade eden Topbaş, “Gelecekte de adım adım yenilenebilir enerjiyle çalışan otobüslere geçeceğiz” dedi.
Bugüne kadar 30 bin kapasiteli 76 otopark yaptıklarını, 74 otoparkın da inşaatının devam ettiğini belirten Topbaş, daha önce açıkladığı otopark tapusu projesini hayata geçireceklerini söyledi. Denizi daha aktif hale getirme çalışmaları kapsamında Boğaziçi boyunca yapılan sahile paralel deniz seferleri için daha küçük ve daha hızlı gemiler alacaklarını, tepelerden sahile inişi hızlandırmak için de bir çalışma yaptıklarını aktaran Topbaş, “Göreve geldiklerinde günlük 11 milyon hareketlilik varken deniz ulaşımının toplu ulaşımdaki payının yüzde 2,5 olduğunu, şu anda günlük 30 milyon hareketliliğe rağmen yüzde 5’e çıktı” şeklinde konuştu.
İMP YENİDEN KURULUYOR
Kentsel dönüşüm kapsamında kültürel varlıklar, deprem riski taşıyan alanlar, iskan alanları ve çöküntü alanlarını koruma kullanma dengesini gözeterek yenilediklerini belirten Başkan Kadir Topbaş, “doğru düzgün, kararlı, ranta yenik düşmeyen, şehir kültürünü yaşatan ve şehri şehirliye bırakacak bir mantıkla hareket etmeye” özen gösterdiklerini söyledi.
“Başkan olarak kendi dönemimde yaptığım en büyük iş İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi’ni (İMP) kurmak ve İstanbul ile Trakya’yı planlamak oldu” diyen Kadir Topbaş, şunları kaydetti;
“İMP’yi kontrol eden ve denetleyen bir yapıyla yeniden hayata geçirme çalışması yaptığımızı belirtmek istiyorum. 2017 yılında İstanbul Kentsel Master Planını da hayata geçireceğiz. İlçe belediyeleri dahil, kentsel dönüşüm ve gelişim yaparken bütün herkes bu plana uyacak. Böylece daha planlı bir İstanbul ortaya çıkacak. Altını çizerek söylüyorum; İstanbul Kanunu olmalı ve bu şehirde bakanlıklar dahil başka kuruluşların plan yapma yetkisi olamamalı. Çünkü Türkiye ve dünya için bu kadar önemli bu şehrin planları ve geleceği alt üst olmamalı.”
SU VE ÇEVRE YATIRIMLARI TAM GAZ…
Başkan Kadir Topbaş, konusunda da çok büyük yatırımlar yaptıklarını, kamulaştırma bedelleri çok ağır olsa da baraj havzalarını boşalttıklarını ve Çırpıcı Parkı’nda olduğu gibi büyük ölçekli parklar yaptıklarını belirterek, İstanbul Boğazı’nın tamamının atıklarını topladıklarını ve Boğaz ile Marmara Denizi’ni yaptıkları ileri biyolojik arıtmalarla atıksulardan kurtardıklarını söyledi.
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak Karadeniz’i kirleten Tuna Nehri’nin temizlenmesi çalışmalarını da başlattıklarını ifade eden Topbaş, İstanbul’un içme suyu probleminin de bulunmadığını aktardı. Gelecekte su problemi olmaması için Melen ve Osmangazi Barajlarının inşa edildiğini ve İstanbul’un havasının geçmiş yıllara göre çok temiz olduğunu vurgulayan Topbaş, “Kadir Topbaş'ın milletin gözündeki yeri bellidir. Bu millet inandığı ve güvendiği için İstanbullular destek verdiği için 3 dönemdir başkanlık yapıyorum” dedi.
13 yılda spor yatırımlarına 2 milyar 900 milyon lira harcayarak onlarca kapalı spor salonu ve binlerce açık spor sahası yaptıklarını, çevre ve spor yatırımlarını İstanbul’un köylerine kadar götürdüklerini ifade eden Topbaş, İstanbul’un çöp toplama, katı atık depolama, yakma ve çöpten elektrik ile gübre elde etme konusunda çok başarılı olduğunu söyledi.
2017 bütçesinde deprem hazırlıkları ve risk azaltma çalışmalarına 1 milyar lira ayırdıklarını ve geçtiğimiz yıllarda İstanbul’daki bütün kamu binaları ile köprü ve kavşakları depreme hazır hale getirdiklerini belirten Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 Yılı Bütçesi’nin İstanbul’a hayırlı olmasını diledi. Topbaş, CHP'li Meclis üyelerinin meclise sunduğu ve kadınların 22.00'den sonra otobüslerde güzergah üzerindeki istedikleri noktada inebilmelerini içeren önergeyi desteklediğini de sözlerine ekledi.
Mecliste daha sonra AK Parti adına İlyas Çelik, CHP adına Tarık Balyalı ve Tonguç Çoban konuşma yaparak 2017 bütçesini değerlendirdi. Konuşmaların ardından oylamaya sunulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2017 Yılı Bütçesi, 159 kabul 64 ret oyuyla kabul edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir