Pendik Belediyesi sosyal, kültürel, sağlık ve teknolojik alanda birçok projeyi bütçesine yük olmadan fonlar aracılığıyla gerçekleştiriyor. Kısıtlı kaynakları verimli kullanmak adına çalışmalarını titizlikle yürüten belediye, birçok proje kaynağını Avrupa Birliği, Kalkınma Ajansları ve Bakanlıklar aracılığıyla finanse etme başarısını gösterdi. Başvurular sonucunda bugüne kadar belediye, kasasından para çıkmadan gerçekleştirdiği 32 projeyle 15 milyon 716 bin TL tasarruf etmiş oldu.
Hibe fonlarından 32 proje
2006 yılından beri dış kaynaklardan etkin bir biçimde faydalanan Pendik Belediyesi birçok fon ve hibe sağlayan kuruluşla çalıştı. Bugüne kadar hibe fonlarını kullanarak oluşturulan 32 projeden öne çıkanları ise şöyle:
Bilgi işlem altyapı maliyeti hibelerden karşılandı
Bilgi işlem altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmaların maliyeti büyük ölçüde dış kaynaklardan elde edilen hibelerden karşılandı. Dünya Bankası’nın finanse ettiği ve İstanbul Valiliği koordinasyonunda yürütülen İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesiyle (İSMEP) belediye süreçleri dijital hale getirilmeye başlandı. Herhangi bir afet anında veri kayıplarını önlemek amacıyla yedekleme merkezi kuruldu. Bu yedekleme merkezi günlük olarak yapılan tüm işlemlerin bir kopyasının güvenlikli bir merkezde tutulmasını sağlıyor.
Tüm bu işlemler yapılırken aynı zamanda kişisel bilgilerin korunmasını sağlamak amacıyla ISO 27001: Bilgi Güvenliği Yönetimi kalite standartları uygulanmaya başlandı ve Pendik Belediyesi bu sertifikayı alan ilk yerel yönetim oldu. Yine bu süreçte vatandaşların işlemlerini evden gerçekleştirmesi için E-Belediyecilik Uygulamaları hayata geçirildi ve Türkiye’de ilk defa E-Devlet Kapısına entegrasyon sağlayan belediye ödülü 2013 yılında dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin’e takdim edildi. İSMEP faaliyetleri ve bunu destekleyen 2 Kalkınma Ajansı Projesi’yle belediyenin 21 milyon evrakı taranarak dijital ortama aktarıldı. Dijital arşiv ve dijital imza sistemine geçilmesiyle birlikte arşivleme ve kâğıt tasarrufuna önemli ölçüde katkıda bulunuldu.
Kadınlar için istihdam sağlanıyor
Avrupa Birliğinin KOSGEB aracılığıyla finanse ettiği projeyle kurulan ve 29 çalışma ofisi bulunan Kadın Girişimci İş Geliştirme Merkezi’nde (KİŞGEM) iyi iş fikrine sahip kadınların işlerini kurması destekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.