Başvuru süresi 31 Aralık’a kadar uzatılan yasa kapsamında Pendik Belediyesine olan vergi borçlarını yeniden yapılandıranların sayısı 10 bini aştı. 30 memuruyla başvuru taleplerine cevap veren Pendik Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü, hafta sonları da hizmete devam ediyor.
Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6552 Sayılı Yasadan faydalanmak isteyenler için başvuru süresi 31 Aralık 2014 mesai bitimine kadar uzatıldı. Yasa kapsamında belediyelere ait bazı borçlar da yeniden yapılandırılabiliyor. Pendik Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü, Yasanın yürürlüğe girdiği 11 Eylül 2014 tarihinden itibaren 30 memuruyla borçların yapılandırılması taleplerine cevap veriyor.
Pendik Belediyesirden yapılan açıklamada, konuyla ilgli merak edilen sorulara cevap verildi:
Yasanın kapsamı nedir?
Öncelikle bu bir af yasası değildir. Bu yüzden yasada dahi ismine yapılandırma denilmiştir. Yasa, af getirmiyor sadece gecikme faizini hafifleterek yurtiçi fiyat endeksi kapsamında borçları yeniden düzenliyor. Bu yasa kapsamında herhangi bir teminat istenmeden geçmiş borçlarını 6,9,12 ve 18 eşit taksitle yapılandırma imkanı sağlanmış oluyor.
Hangi borçları kapsıyor?
Yasa 11.09.2014 tarihinden önce kesinleşmiş ve vadesi 30 Nisan 2014'ten önce olan emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zamlarını kapsıyor. 11.09.2014 tarihinden sonra bildirimde bulunulmuş geçmiş borçlar bu yasa kapsamına girmiyor. Yukarıda sayılan borçlara işlemiş olan gecikme faizleri piyasa faizleri yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yapılandırma yapma imkanı sağlıyor.
Başvuru nasıl yapılacak?
Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyenler, 31 Aralık 2014 mesai saati bitimine kadar belediyemiz Mali Hizmetler Müdürlüğü Gelir Bölümüne başvurarak yapılandırmadan yararlanabilir.
Başvurular bizzat ilgili bölüme yapılabileceği gibi posta yolu ile ve belediyemizin web sayfasından da yapılabilir. Posta ile yapılan başvuruların taahhütlü posta veya APS ile yapılması halinde postaya verildiği tarih, adi posta ile yapılması halinde ise kayıtlarımıza intikal ettiği tarih başvuru tarihi olarak dikkate alınacaktır.
Web sayfamıza yapılan başvurularda ilk önce üye olmak sonra başvuru formunu doldurmak yeterli olup, başvuranın mail adresine yapılandırma taahhütnamesinin gönderilmesi ile başvurmuş sayılacaktır.
Yeterince duyuru yapıldı mı?
Yasa yürürlüğe girdiği günden bu zamana kadar yaklaşık altmış bin mükellefimizi mail, sms, mektup ve çeşitli afiş ve pankartlarla bilgilendirdik. Ve hala da bilgilendirmeye devam ediyoruz. Lakin buna rağmen çeşitli nedenlerle bizde bulunan iletişim bilgileri değişmiş ve bunu bize bildirmemiş olan mükelleflerimiz bulunmakta. Geçmiş dönemlerde bir taşınmazı alıp satmış Emlak Vergileri ödenmemiş olarak gecikme faizleri işlemiş veya faaliyetini terk ettiği bir işyerinin Çevre Temizlik Vergileri kalmış, kayıtlarımızdaki iletişim bilgileri güncel olmayan mükelleflerimiz var, işte bu yasa bu mükelleflerimiz için geçmiş borçlarına işleyen yüklü gecikme faizlerinden kurtulup yeniden yapılandırma imkanı getirmekte.
Taksitlendirme şekilleri nasıl ve kredi kartı ile ödeme imkanı var mı?
İkişer ay aralıklarla 6,9,12 ve 18 eşit taksitte ödeme imkanları bulunuyor. Taksit seçeneklerinden yararlandığı halde peşin ödeme yapanların taksitler için uygulanan katsayı farkları alınmayacak. Öte yandan mükelleflerimizin internetten kredi kartı ile taksitlerini ödeyebilecekleri gibi belediyemiz veznelerinden world özelliği olan kredi kartına 5, bonus özelliği olan kredi kartına ise 3 taksit yapma imkanı bulunmaktadır.
Taksitlerini zamanında veya eksik ödeyenlerin durumu ne olacak?
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar da ödenmemesi, bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde madde hükmünden yararlanma hakkı kaybedilecektir.
Ne kadar başvuru oldu? Yoğunluk yaşanıyor mu?
Yasanın yürürlüğe girdiği günden itibaren yaklaşık 30 memurumuz ile yapılandırma taleplerine cevap vermeye çalışıyoruz. Bu güne kadar onbini aşkın mükellefimiz yapılandırmadan yararlandı. Hafta sonları dahil ilgili birimlerimiz açık. Aşırı yoğunluk olmaması açısından mükelleflerimizin son günleri beklemeden yapılandırmadan yararlanmasını tavsiye ediyoruz.
Ne zaman yürürlüğe girdi?
Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun 11/09/2014 tarihli ve Mükerrer 29116 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kanunun 73 ve 74 üncü maddeleri yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi.