Oldukça yoğun katılımın olduğu seminerde alınan başvurular arasından belirlenecek 200 katılımcıya atölye çalışması verilecek.
Pendik Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Aile Destek Programı kapsamında bilinçli anne babalara yönelik “Çocuklarda Dikkat ve Zekâ Becerilerinin Geliştirilmesi” Eğitim Semineri gerçekleştirdi. Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen seminere Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, eşi Sevtap Şahin ve bine yakın anne ve baba katıldı. Bahçelievler Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Hilmi Eren çocuk eğitiminde veliler için çarpıcı bilgiler verdi.
“Ebeveynler ile çocuklar arasında kuşak çatışması var”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, günümüzde çocuk yetiştirme konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu ifade ederek yaşanılan teknoloji çağında ebeveynler ile çocuklar arasında kuşak çatışmasının çok net görüldüğünü belirtti. Annelerin çocuklarını sokak yerine ev ortamında büyütmesi gerektiğini söyleyen Başkan Şahin: “Bizler ve bizden sonraki kuşaklar sokaklarda büyüdük. Enerjimizi sokaklarda attık. Ancak şimdiki kuşak, ev ortamında teknolojiyle bütünleşik büyüyor. Evde enerjilerini atamıyorlar ve bu durum anne babalar için sıkıntı oluşturuyor. Bir baba olarak söylemeliyim ki sizi yoran çocuklar ileride en faydalı en kıymetli olan çocuklardır.” dedi.
“Çocuğunuza kitap okuyun”
Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Hilmi Eren de çocukların dikkat ve becerilerinin nasıl artırılacağı konusunda çarpıcı bilgiler verdi. Öngörü, farkındalık, özgüven ve bilgi olmak üzere çocuklarda geliştirilmesi gereken asgari yeterliliklere değinen Eren, bunlarla ilgili bazı ipuçları verdi. Eren, şöyle devam etti: “Çocuklara kitap okuyun. Kitap okurken belirli yerde durun ve çocuklarınıza hikâyenin sonunu tahmin ettirin. Onlarla bol bol sohbet edin. Yatmadan önce çocuğunuza masal okuyun. Bu durum onlarda okuma aşkını ortaya çıkaracak, onlara kitap okuma alışkanlığı kazandıracak. Okuduğunuz kitap kahramanlarıyla ilgili durum değerlendirmesi yapın. ‘Sen kahramanın yerinde olsan ne yapardın? Kahramanın duygu düşüncesi nedir?’ gibi çocuğunuza sorular sorarak onların hayal kurma gücünü geliştirin.” dedi.
“Gerçekten uzak kaynaklar çocuklara zarar verir”
Çocuklarda farkındalık yetisini geliştirmek için onlarla ayrıntı oyunları oynanması önerisini sunan Eren, çocukların dar bir çerçeveye sığdırılmasıyla özgüvenlerinin kaybolacağı uyarısında bulundu. “Bilgi olmadan zihinsel gelişim olmaz” diyen Eren şöyle devam etti: “Bilginin kaynağı kitaptır. İnternet, doğru ve yanlış bütün bilgileri insanlara aktarıyor. Gerçekten de uzak kaynaklar çocuklara zarar veriyor.” dedi.
Uzun süreli elektronik ortam, dikkat eksikliği ortaya çıkarır
Çocuklarda dikkat eksikliğine de değinen Eren, elektronik ortam süresi fazla olan çocuklarda dikkat eksikliğinin ortaya çıktığını hazır gıdalar ve abur cuburların bu durumu daha da tetiklediğini ifade etti. Eren şöyle devam etti: “Çocuğunuzun dikkatini geliştirmek için onunla sıralama ve sınıflandırma çalışması yapın. Onlardan yeni şeyler ortaya çıkarmalarını istemeliyiz. ‘Bir nesneden asıl amacının dışında başka neler yaparız?’ gibi sorular sorun. Eğer bir nesneyi başka nesnelerle kullanarak bir araç oluşturma gibi düşünce ortaya koyarsa bu çocuklar yaratıcıdır. Çocuğunuzu takip edin.” dedi.
Seminerde çocuklar için oyun alanı kuruldu
Oldukça yoğun katılımın olduğu seminerde salonun dolması üzerine üst kattaki diğer salon katılımcılara açıldı. Üst kata canlı yayın verilerek katılımcılar, eş zamanlı olarak semineri takip etti. Seminerde aileleriyle gelen çocuklar için de oyun alanları oluşturuldu. Seminer devam ederken çocuklar da kendileri için oluşturulan oyun alanında hoşça vakit geçirdi.
Haftada 2 saat atölye çalışması olacak
Program sonunda katılımcılar arasında yapılan çekilişte 15 katılımcıya akıl ve zekâ oyunları verildi. Seminer esnasında alınan başvurular arasından belirlenen 200 katılımcı, atölye çalışmasına katılmaya hak kazanacak. Sonuçlar belediyenin yayın mecralarında kamuoyuna duyurulacak. Kasım ayı içerisinde başlanacak çalışmalar haftada 2 saat olmak üzere 6 oturum şeklinde olacak.