Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali 2023’te hizmete alınacak

Son yıllarda yaşanan krizler nedeniyle enerji fiyatlarında büyük artış yaşandı. Tam da böyle bir dönemde Türkiye ilk nükleer enerji santrali Akkuyu’yu hizmete almaya hazırlanıyor.

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu’nun yapımı için bu konuda büyük bir tecrübeye sahip olan Rusya ile el sıkışıldı. Hükümetler arası anlaşmaya Rusya ile 2019’da imza atıldı. Türk-Rus ilişkileri tarihindeki en büyük proje Akkuyu nükleer güç santrali, yalnızca iki ülke arasında değil 20 milyar dolarlık maliyeti ile cumhuriyet tarihinin de en büyük enerji projelerinin başında geliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinesinde inşa edilen Akkuyu nükleer güç santrali devasa bir proje. Bu nedenle dev iş makineleri ve dünyanın en büyük vinçleri, içinden arabaların geçebileceği borular ve modern teknolojinin sunduğu tüm imkanlar kullanılıyor. Binlerce metrekarelik alanın her bir noktasında %80’i Türk vatandaşı olmak üzere yaklaşık 25 bin kişi çalışıyor.
Akkuyu nükleer güç santralinin inşasındaki en özel ve önemli kısım ise reaktörlerin içinde olduğu güç üniteleri. Akkuyu’daki ilk reaktör, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te hizmete alınacak. Kalan üç ünitenin de 1’er yıl arayla 2026’ya kadar hizmete alınması planlanıyor.
Her biri 1200 megawatt gücündeki bu ünitelerin inşaatı ise tüm hızıyla sürüyor. Enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı koordinesinde nükleer enerji alanında zorlu bir görev başarılarak 4 reaktörün inşa çalışmaları da aynı anda yürütülüyor. Proje kapsamında inşa edilen her bir yapının ayrı bir önemi var. Bölgeye inşa edilen limanın yanı sıra, kıyı şeridinin güçlendirilmesi için de özel beton bloklar yerleştiriliyor.

 


Ayrıca denize sıfır bir alanda 16 metre derinlikte pompa istasyonları inşa ediliyor. Akkuyu ile ilgili onlarca farklı detay var. Ama projeyi bu kadar özel kılan Türk ekonomisine vereceği büyük katkı. 20 milyar dolar maliyetindeki santral 4800 megawatt gücü ile tam kapasite hizmet verildiğinde yıllık ortalama 35 milyar kilowatt saat elektrik üretecek. Bu haliyle Türkiye’nin elektrik ihtiyacının ise yüzde 10’unu karşılayabilecek Akkuyu nükleer güç santrali, Türkiye'nin en büyük şehirlerinden Ankara ve İzmir’in elektrik talebini ise tek başına karşılayacak. Bir başka ifadeyle yalnızca Akkuyu’dan 7 milyar metreküp doğalgazdan alınan enerji sağlanmış olacak.
Akkuyu, dünyada “Yap Sahip Ol İşlet Modeli” ile gerçekleştirilen ilk nükleer güç santrali projesi. Tüm inşa faaliyetleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın denetiminde gerçekleştiriyor. Üstelik nükleer santralde Rusya’da eğitim alan çok sayıda Türk mühendis çalışıyor. Akkuyu'nun tahmini hizmet ömrü ise 60 yıl. 60 yıl sonunda yapılacak değerlendirmeyle faaliyetler 20 yıl daha uzatılabilecek. Üstelik Avrupa Birliği nükleer enerjiyi yeşil ve sürdürülebilir yatırım olarak tanımlamasıyla, Akkuyu’nun önemi daha da arttı. Sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan kesintisiz elektrik üretecek. Akkuyu’nun yıllık 35 milyon ton karbondioksit salımını engelleyeceği hesaplanıyor. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri