Pendik’te 1994 yılı itibari ile 11 bin 72 olan gecekondu sayısı, son yıllardaki yoğun çalışmalar sonucu yarıya indi. Disiplinli çalışmasını geçtiğimiz yıla da yansıtan Pendik Belediyesi, 7 adet parseli Milli Emlak'tan devralarak hak sahiplerine tapularını dağıtmaya başladı. Son bir yılda yaşanan gelişmeler neticesinde ilçedeki gecekondu sayısı 6 bin 404’e düşürüldü.
650 bin nüfusuyla İstanbul’un 4. büyük ilçesi olan ve özellikle ulaşım alanında yapılan yatırımlarla cazibe noktası haline gelen Pendik’te gecekondu sorunu konusunda önemli adımlar atılıyor. Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanları arasında olan Sabiha Gökçen Havaalanı, Ankara ve Konya’ya YHT hattı, Pendik Marina-Hızlı Feribot ve Ro Ro limanı bulunan, yapımı süren üç ayrı metro hattıyla birkaç yıl içinde şehrin her tarafına hızlı ulaşım imkanına kavuşacak olan Pendik, hızla kabuk değiştiriyor. Ulaşımın yanında belediyenin her noktaya yaptığı yatırımlar da ilçedeki gelişmeyi arttırırken, tapu ve imar konusunda yaşanan gelişmeler dönüşüm yolunda büyük ilerleme sağlıyor.
HAZİNE’DEN DEVRALINAN PARSELLERE TAPU
Modern ve düzenli şehirleşme konusunda çalışmalarını ara vermeden sürdüren Pendik Belediyesi, gecekonduların tapu işlemi konusunda büyük bir gelişim kaydetti. Son bir yıl içinde ilçede 818 adet gecekonduyu kapsayan 7 adet parseli Milli Emlak’tan devralarak tapularını dağıtmaya başlayan Pendik Belediyesi, 213 gecekondunun da tasfiyesini gerçekleştirdi.
Pendik Belediyesi, 3 bin 769 gecekondunun dönüşümünün hedeflendiği Velibaba, Ertuğrulgazi, Sülüntepe ve Yayalar Mahallelerinde bulunan 17 adet parselin Maliye Hazinesi’nden devralınmasına yönelik çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiriyor. Bu kapsamda 818 adet gecekondunun bulunduğu Yayalar 6, Yayalar 11, Yayalar 41, Yayalar 847, Şeyhli 809, Şeyhli 811 ve Dolayoba 43 parselleri olmak üzere toplam 7 adet parsel Pendik Belediyesi tarafından Milli Emlak'tan devralınarak hak sahiplerine tapuları verilmeye başlandı. Diğer parsellerin ise devir işlemlerinde önemli aşamalar kat edildi. Önümüzdeki yıllarda da buraların bitirilmesi öngörülüyor.
Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, “İlçedeki mülkiyet sorunlarının yüzde 70’ini imar uygulamalarıyla çözdük. Gecekondu sayısında da önemli azalma oldu. Önümüzdeki yıllar için hedefimiz Pendik’te sıfır gecekondu ” dedi. Başkan Şahin, tapuların satışı sonrası yapılacak sosyal donatı alanları, yeşil alanlar, spor alanları ile sürecin içinde olacaklarını ve vatandaşın rahat edeceği konforlu yaşamı bu bölgelerde hayata geçireceklerini belirterek, geri kalan 1 milyon metrekarelik alanı kapsayan diğer parsellerde de kısa süre içerisinde çözüme kavuşulacağını ifade etti.
16 BİN 119 TAPU DAĞITILDI
Pendik Belediyesinin imar uygulamaları da ilçede binlerce vatandaşın yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz 2014 yılında başta Kavakpınar, Çamçeşme ve Güllübağlar olmak üzere birçok mahallede 16 bin 119 tapu dağıtıldı