Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde birbirinden değerli hat eserlerinin beğeniye sunulduğu “Özgün Hat Sergisi” açıldı. Klasik ve modern hat sanatına dair çok kıymetli eserlerin yer aldığı bu özel sergiyi, sanatseverler hayranlık ve ilgiyle ziyaret etti.
Köklü bir geçmişe sahip olan hat sanatı, tarih boyunca olduğu gibi meşk ile icra edilmeye ve klasik ekollerde yeni eserler vermeye devam ediyor. Klasik sanat dallarımızdan biri olan hat sanatına dair, yeni ve farklı arayışları ile günümüz hattatlarının özgün hat çalışmaları, Ümraniye Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Ümraniye Belediyesi tarafından organize edilen "Özgün Hat Sanatı" konulu sergi, moderatörlüğünü Ümraniyeli hüsn-ü hat hocası Ömer Faruk Dere’nin yaptığı ve Prof. Dr. Sadettin Ökten ile Yrd. Doç Dr. Savaş Çevik’in konuşmacı olarak katıldığı bir söyleşiyle açıldı. 54 tablonun yer aldığı sergi açılışına; Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra, Başkan Yardımcısı Türkân Öztürk, eserleri Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde sergilenen sanatçılar; Ali Hüsrevoğlu, Ali Toy, Ayten Tiryaki, Bilal Akkaya, Cemali Gündoğdu, Cevat Huran, Ethem Çalışkan, Ferhat Kurlu, Gülnihal Gül, Gürkan Pehlivan, Levent Karaduman, Mehmet Arif Vural, Orhan Dağlı, Ömer Faruk Dere, Savaş Çevik, AK Parti İlçe Yöneticileri, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Yasin Çakar, Kadıköy Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Burhan Öztürk, öğrenciler ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can: “Siz değerli dostlarımızla, birkaç sevincimi paylaşmak istiyorum. Bugün, Rebiüevvel ayının başlangıcında Peygamberimizin viladet ayında güzel bir başlangıç yaptık. Ümraniyemizde büyük bir caminin hafriyatına kurban keserek ‘Bismillah’ dedik. İnşallah, inşaatı kazasız belasız tamamına erdirmeyi Rabbim nasip eder” dedi. Ümraniye’de çok sayıda cami ve okul olduğunu fakat aynı oranda rağbet olduğu için yeni okullar ve camilere ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Başkan Hasan Can, 4+4+4 sisteminin getirisi olarak vatandaşların meslek liseleri ve imam hatip liselerine teveccüh ve rağbet gösterdiklerini dile getirdi. Bu rağbete karşılık verebilmek için devletin tüm alt kurumlarla birlikte çalışması gerektiğinin altını çizen Başkan Hasan Can, imam hatip okullarının kurucusu olan Mahmut Celalettin Ökten’in oğlu Prof. Dr. Sadettin Ökten’in konuklar arasında yer alması nedeniyle mutlu olduklarını dile getirerek; belediye tarafından yaptırılan Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu’ndan bahsetti. Ümraniye Esenşehir Mahallesi’nde yer alan ortaokulun, hayırla tamamlanmasını niyaz eden Başkan Hasan Can, yine belediye tarafından yaptırılan Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Ortaokulu’nu anlatarak; yeni ve özel bir imam hatip lisesinin de hazırlığı içinde olduklarını söyledi. “Bugün yapmış olduğumuz okullara, 3 yeni ilkokul eklemek üzere sponsor bir firmayla akitleştik. 3 ayrı mahallede inşa edilecek, her biri 18 derslikli ilkokulların protokolünü de imzalayarak, bugünü bereketli geçirdik. Rabbim bizlere iyi şeyler yapmayı, yaptırmayı, iyi şeylerin yapılmasına vesile olmayı nasip etsin” dedi. “Bunlar, ecdadın eserlerinin bugünün dili ve yorumuyla, fakat özü kaybetmeden yapılan, ‘nevi şahsına münhasır’ diye tanımlayabileceğimiz eserlerdir, yapanların ellerine sağlık” dedi. Ardından Başkan Hasan Can, misafirlerle birlikte kurdeleyi keserek sergiyi açtı.
Serginin ardından, hat sanatı ve sanatçıları hakkında bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide İmam-hatip liselerinin kuruluşunda büyük emeği olan merhum Celalettin Ökten’in (Celal Hoca) oğlu ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Ökten; “Sanat; sanat eseri olmadan ortaya çıkmıyor. Sanatın olabilmesi için bir sanat eserinin bulunması lazım. Sanat, daha çok duygu ve iç dünyamızı harekete geçiriyor” dedi. Sanatla ilgilenen insanların; özel insanlar olduğunu belirten Ökten: “Sanatkârların duygu dünyası derin, hareketli ve cevvaldir. Sanatkâr; toplumda belirli bir zamanda ve mekânda yaşar ve bu zaman ve mekânda olan hadiselerle sınırlıdır. Geçmişe doğru yolculuğa çıkar. Geçmişi öğrenir, deneyimler. Geçmişten beslenir, geleceğe miras bırakır. Ama mühim olan sanatkârın bugün yaşadığıdır. O halde sanatkâr zamanını ve mekânını yansıtır. Kısacası hayat devam edeceği müddetçe, sanat da devam edecektir” diyerek konuşmasına son verdi.
Daha sonra söz alan Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ünlü Hattat Yrd. Doç. Dr. Savaş Çevik, “İstanbul’un artık her yerinde geleneksel sanatlarımızla ilgili bir sergi görebiliyoruz. Bu sergilerin içinde klasiğin dışında; modern, özgün ve çizgi dışında sergilerde görmek mümkün. Bugünkü sergimiz de; hat sanatının klasik anlayışının yanı sıra farklı açılımlarla, yorumlarla oluşturulmuş bir sergidir” dedi. Sanatın da bir gelişim süreci olduğunu belirten Çevik; “Önemli olan sanat eserlerinin, bu gelişim süreci içerisinde sanatımızı dejenere etmeden, sanat kurallarının temel anlayışından uzaklaşmadan farklı renklerle ortaya konulması ve sanatseverlere sunulmasıdır. Bu tür programlar, sergiler, konferanslar ve sempozyumlar bu anlamda oldukça önem arz ediyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“Özgün Hat Sergisi”, 1 ay boyunca Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverleri bekliyor.