Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
Hükümetlerarası anlaşması 10 Ekim'de imzalanan ve Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanan Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin önemine dikkati çeken Albayrak, "Türk Akımı bizim için kazan-kazan çerçevesinde gelişen ve kriterlerimize uygun bir proje. Bu konuda olumlu adımlar atıldı, iyileştirmeler oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Albayrak, Türk Akımı ile ilgili sürecin 2014'te başladığını hatırlatarak, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizden sonra projenin daha da hızlandığını anlattı.
Türk Akımı projesinin özellikle Batı Hattı özelinde yaşanabilecek krizleri elimine etmek için önemli bir proje olduğunu belirten Bakan Albayrak, "2017 itibarıyla inşaatın başlaması planlanıyor, projenin ilk kısmının 2019'a yetişmesi konusunda bir gecikme öngörmüyoruz." dedi.
Albayrak, İsrail gazının Türkiye'nin uzun süredir gündeminde olduğunu hatırlatarak, 23. Dünya Enerji Kongresinde İsrail Enerji Bakanıyla bu konuyu görüştüklerini söyledi.
Enerji projelerini 3 ana kriteri göz önüne alarak değerlendirdiklerini ifade eden Albayrak, "Birincisi, bu projenin paydaşlara kazan-kazan çerçevesi içinde bir katkısı olması lazım. İkincisi bölgenin enerji arz güvenliğine katkı sunmalı. Bunun katkısı enerjinin maliyetini, rekabetçiliğini ve ulaşılabilirliğini etkiliyor. Üçüncüsü, bölgesel ve küresel barışa katkı sunması lazım. Doğu Akdeniz gazı hem Türkiye hem bölge için olumlu bir alternatif. Doğu Akdeniz'deki projelere olumlu bakacağımızı ilettik. Önümüzdeki dönemde bununla ilgili gelişmeleri göreceğiz."
GAZZE'NİN ELEKTRİĞİ
Gazze'ye elektrik sağlanması konusundaki gelişmelere ilişkin ise Albayrak, "Gazze ve Cenin başta olmak üzere, bölgedeki insanların huzuruna, kalkınmasına ve refahına katkı yapacak projeler lazım. Bunlardan biri elektrik projesi. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Muhataplarımız da gayet pozitif bir yaklaşım sergiliyorlar. Teknik düzeyde ekipler çalışmaya başladılar. Olumlu projelerin hayata geçirilmesine ve bölge insanlarının refahına katkı yapacak tüm projelere olumlu bakacağız." değerlendirmesinde bulundu.
TUZ GÖLÜ SÜRPRİZİ
Bakan Berat Albayrak, alternatif projeleri geliştirme konusundaki çalışmalarla ile ilgili ise şunları kaydetti:
"Yine bu alternatifleri geliştirme noktasında, Ocak ayında da güzel bir sürprizimiz olacak. İnşallah yetişmesine dayalı Tuz Gölü'ndeki depolama tesisinin altyapı güncellemesine dayalı ortaya koyduğumuz bir çalışma vardı. Uzun yıllardır süregelen. Onun da çok önemli bir çalışmayla süresini öne alarak bu kış devreye alınması için inşallah ilk kaverne gazının basılması ile ilgili töreni de başlatacağız."
'NÜKLEER ENERJİNİN DAHA HIZLI HAYATA GEÇMESİYLE İLGİLİ ADIMLAR DEVAM EDİYOR'
Albayrak, "Akkuyu'nun belirli hissesinin devredilmesi, sözleşmede hak olan bir durum. Üçüncü gruplarla görüşmeler yapıldığıyla ilgili bilgimiz var, nükleer enerjinin daha hızlı hayata geçmesiyle ilgili adımlar devam ediyor." dedi.
Elektrik dağıtım sektörünün 2016-2020 döneminde 18 milyar liralık yatırım yapacağını belirten, Albayrak, "Kamu olarak bizler de Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) ana omurga sistemi için 12 milyar liralık yatırım yapacağız. Böylece, 30 milyar lirayı bulan bir yatırım hacmi ortaya çıkıyor." diye konuştu.
'HALKIMIZ TÜM OYNANAN TİYATRONUN FARKINDA'
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Bakan Albayrak, şunları söyledi:
"Yatırım yapılmış ve bir noktaya getirilmiş iki örgüt son bir yılda deşifre oldu. Bunlara karşı mücadele var. Yapılan sözde eleştirilerin eğer sizin mücadelenizi akamete uğratmaya yönelikse bunu dikkate almaya gerek yok. Mücadelemizi en üst düzeyde sürdürüyoruz. Yeni bir darbe girişimi olacağını düşünmüyorum ancak çok dikkatli olunması gereken bir süreçten geçiyoruz. Halkımız, tüm oynanan tiyatronun farkında. 'Olağandışı siyasete müdahaleyle şekillenecek bir olayın müsebbibi maşa olmayacaktır, bu maşayı elinde tutan olacaktır' yaklaşımıyla bakıyor halkımız."
'KİMSE BU MİLLETİN ZEKASIYLA, AKLIYLA DALGA GEÇMESİN'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Türkiye'nin (Musul'a ilişkin) tüm bu politikalar konuşulurken gözardı edilmesi düşünülemez, bu artık sadece bölgenin değil dünyanın sorunu hale gelmiştir. Kimse bu milletin zekasıyla, aklıyla dalga geçmesin." ifadesini kullandı.
'BAHÇELİ SAMİMİ BİR DURUŞ ORTAYA KOYDU'
Başkanlık sistemi konusunda ise Albayrak, şöyle konuştu:
"Türkiye başkanlık sistemi konusunda yeni bir sürece girdi. Sayın (Devlet) Bahçeli'nin çok samimi bir duruş ortaya koyduğunu düşünüyorum. Sayın Bahçeli, 'bunu getirelim, çözelim ve sonra da halka sunalım' dedi. Biz de bunu söylüyorduk. Son yaşanan süreçlerden sonra kimin neye hareket ettiği görülüyor. Bu noktada, Sayın Bahçeli'nin özellikle bu çatışmayı çözmeye dayalı sıkıntıyı halka götürmeye dayalı söyleminin gerçekçi ve Türkiye'nin menfaatine olduğunu düşünüyorum. Bu noktada ön alacak her siyasi kişi ve kurum halkın gözünde değer alacaktır."