Başbakan Yardımcılığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Meclis Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı yapan siyasetçi İsmet Sezgin Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde hayatını kaybetti.
ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin'in vefatı dolayısıyla ailesine taziyelerini iletti.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Sezgin'in kızı Seynan Levent ile telefonda görüştü.
Görüşmede, merhumun Türk siyasetinde "İsmet abi" olarak tanındığını vurgulayan Erdoğan'ın, ailenin acısını paylaştığını ifade ettiği belirtildi.
Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına da metanet dilediği kaydedilen Erdoğan'ın, Türkiye'ye yaptığı katkılar nedeniyle Sezgin'in her zaman saygı ve sevgi ile anılacağına işaret ettiği öğrenildi.
KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti il yöneticiliğinden TBMM Başkanlığına uzanan siyasi yaşamında bakan, milletvekili ve parti genel başkanı olarak ülkesine hizmet eden İsmet Sezgin'e Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diledi.
Kılıçdaroğlu, Sezgin'in vefatı nedeniyle bir taziye mesajı yayımladı.
İsmi çok partili siyasi hayatla özdeşleşmiş Sezgin'in vefatının üzüntüsü içinde olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Sezgin'in 1955 yılında, merhum Başbakan Adnan Menderes'in memleketi Aydın'dan belediye başkanı seçildiğinde henüz 27 yaşında olduğunu hatırlattı.
Türkiye'nin en genç belediye başkanlarından biri olarak ismini Türkiye siyasi tarihine yazdıran Sezgin'in, zaman içerisinde yalnızca mensubu olduğu Demokrat Parti, Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi geleneğinin değil, siyasi karşıtlarının da 'İsmet ağabeyi' olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"Sezgin'in siyaset hayatımızda kazandığı bu yer, Mustafa Kemal Atatürkcumhuriyetine bağlılığı, demokrasiye olan inancı, yol arkadaşlarına gösterdiği vefa ve kullandığı uzlaştırıcı dilin sayesindedir. Demokrat Parti il yöneticiliğinden TBMM Başkanlığı'na uzanan siyasi yaşamında bakan, milletvekili ve parti genel başkanı olarak ülkesine hizmet eden Sayın İsmet Sezgin'e Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum."
İSMET SEZGİN KİMDİR
İlköğrenimini Aydın'da, orta ve lise öğrenimini İzmir'de tamamlayan İsmet Sezgin, 1950 yılında İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulundan mezun oldu. Daha sonra Türkiye Emlak Kredi Bankası'nın Denizli'deki şubesinde göreve başlayan Sezgin, matematik öğretmenliği yapan Saadet Hanım'la evlendi.
Sezgin, 1952'de Denizli'de Demokrat Parti (DP) İl İdare Kuruluna seçilerek politikaya başladı. 1955 yılında Aydın Belediye Başkanlığına seçildi. 27 Mayıs 1960'ta gerçekleştirilen darbe sonucu tutuklanarak görevinden ayrıldı. Tutukluluk süresinin ardından Aydın'da Adalet Partisi (AP) il teşkilatını kurdu. 1961 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde Aydın Milletvekili seçildi.
1963'ten 1985'e kadar Türk Belediyeciler Birliğinin Genel Başkanlığını yapan Sezgin, 1966-1967 yılları arasında Gençlerbirliği Başkanlığı yaptı. 1968 yılında AP Genel Başkan Yardımcılığını üstlendi. 3 Kasım 1969'da 2. Demirel Hükümeti bünyesinde Türkiye'de ilk kez faaliyete geçen Gençlik ve Spor Bakanlığı görevinde bulundu. Bu görevi 3. Demirel Hükümeti döneminde de sürdürdü. 12 Mart Muhtırası'nın ardından kurulan 1. Nihat Erim Hükümeti'nin göreve başlamasıyla bakanlıktan ayrılan Sezgin, 12 Kasım 1979 yılında kurulan Demirel Hükümeti'nde aldığı Maliye Bakanlığı görevini, 12 Eylül darbesinin ardından bırakmak zorunda kaldı.
Siyasi yasakların kalkmasından sonra 1987 yılında Doğru Yol Partisi'ne (DYP) katıldı. 1991 yılında DYP'den yeniden Aydın Milletvekili seçilen Sezgin 20 Kasım1991'de kurulan Demirel Hükümeti'nde İçişleri Bakanlığı görevini yerine getirdi. 25 Haziran 1993'te, Demirel'in Cumhurbaşkanı olması üzerine adaylığını koyduğu DYP Kongresi'nin 2. turunda adaylıktan çekildi. Tansu Çiller'in DYP Kongresini kazanmasının ardından bakanlık görevinden istifa etti. 1995 yılında TBMM Başkanlığı'na seçildi.
1996 yılında Refahyol Hükümeti'ne tepki göstererek DYP'den ayrıldı. 7 Ocak 1997'de kurulan Demokrat Türkiye Partisinin (DTP) kurucuları arasında yer aldı. 30 Haziran 1997'de kurulan Mesut Yılmaz Hükümeti'nde DTP'den Milli Savunma Bakanlığı görevini üslendi. 11 Ocak 1999'da kurulan 4. Bülent Ecevit Hükümeti'ne kadar bakanlık görevine devam etti. 1999 seçimlerinden sonra Hüsamettin Cindoruk'un istifasının ardından DTP Genel Başkanlığı'na seçildi. 18 Mayıs 2002 tarihinde genel başkanlıktan ayrılarak aktif politikayı bıraktı.