İstanbul Gıda Merkezi Gelecek Tasarım Projesi kapsamında, gıda merkezinin kurulması, yatırım ve yönetim modellerinin değerlendirilmesi için ortak akıl konferansı gerçekleştirildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı, İstanbul’a kurulması planlanan İstanbul Gıda Merkezinin Gelecek Tasarım Projesinin çalışmalarını sürdürüyor. Gıda merkezinin kurulması, yatırım ve yönetim modellerinin değerlendirilmesi için düzenlenen "İstanbul Gıda Merkezi Geleceği Ortak Akıl Konferansı" 25-26 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Projenin şekillenmesi için bu konferans çok önemli
Konferansın ilk gününün açılış konuşmasında açıklamalarda bulunan İBB Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, İstanbul Gıda Merkezi Gelecek Tasarım Projesi'ni geçen yıl başlattıklarını hatırlatarak, “Yer seçimi kriterleri belirledi. Gıda merkezinin kurulmasına ilişkin nasıl bir işletme modeliyle çalışabileceği tespit edildi ve mevzuat ihtiyaçların neler olduğu ortaya konuldu. " dedi.
Açılış konuşmasından sonra Prof. Dr. İbrahim Kırcova moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, dünyada ve Türkiye'de bulunan Gıda Merkezlerine yönelik çevresel analizler yapılarak, İstanbul Gıda Merkezi geleceğine yönelik Yatırım ve Yönetim Modeli Değerlendirmeleri yapıldı.
Modern bir tesis yapmak istiyoruz
Ortak Akıl Konferansının ikinci gününde İstanbul Gıda Merkezi Tasarım Projesi ile ilgili bilgilendirme sunumunun ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, “Bu tesis çağın ihtiyaçlarına cevap verirken, aynı zamanda İstanbul hedeflerine bir şekilde hizmet etmesi gerekiyor. Farklı noktadan baktığımızda hem dünyayı bir araya getirecek bir potansiyeli olma noktasında da hakikaten çalışmalarımızı hızlı bir şekilde devam ettirmemiz gerekir. İstanbul’da yeni bir gıda merkezi yeni bir vizyonla çalışmalarımızı ortaya koyma gayreti içerisindeyiz. İstanbul dünyanın çok önemli şehirlerinden bir tanesi. Hem bulunduğumuz bölge, hem ulusal, hem de uluslararası baktığımızda İstanbul çekim merkezi. Onun için Orta Doğu, Balkanlar, Asya ve Avrupa, Afrika’yı ulaşım noktasında birleştirebiliyoruz. Bu bizi farklı boyutta geleceğe taşıyor. Tarihi ticaret yollarından bir tanesi. O bakımdan bizlerin bu vizyonla 2023 Türkiye’sinde neler yapabilirizi, bir şekilde ortaya koymamız gerekiyor. Gıda önemli bir konu. Ortalama bir insan, 90 yıl yaşayan bir insan ortalama 164 ton gıda ve sıvı tüketip, 64 kilo ile ömrünü tamamlıyor. Bir makine olan insanın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için de gıdanın hijyenik olması lazım. Çünkü bizim sağlıklı nesiller adına da bu tarzda bir çalışma içerisine girmemiz gerekiyor.” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ise yaptığı konuşmada gıda sektöründeki zayiatın önlenmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması konusunda, tasarlanan merkezin katkı sağlayacağını dile getirerek, “Osmanlı Devleti döneminde iktisat politikasının ilkelerinden birisi İstanbul’un iaşesi temennini oluşturmaktaydı. Nitekim o dönemde de İstanbul önemli tüketim ve dönüşüme ve dağıtım merkeziydi. Günümüzde 15 milyon nüfusluk dünya ülkelerinin çoğundan nüfusundan daha kalabalık olan İstanbul’un gıda ihtiyacının karşılanması daha kapsamlı lojistik faaliyetlere ihtiyaç duyulmaktadır. Sebze ve meyve sektöründe %25’i bulan yüksek zayi oranın çeşitli nedenleri bulunmaktadır. İnanıyorum ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öncülük ettiği gıda merkezi projesi zayiatın önlenmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması konusunda çok önemli katkılar sağlayacaktır.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından oturum başkanlığını İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin’in yaptığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bülent Kasap ile Türkiye İhracatçıları Birliği Yön. Kur. Üyesi ve BAİB Başkanı Mustafa Satıcı’nın konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye’nin Gıda Politikaları ve İstanbul Gıda Merkezi Vizyonu Paneli” gerçekleştirildi.
Panelin ardından tüm paydaşlarımızın fikirleri alınarak İstanbul’un Gıda Merkezi’nin kurulması için gerekli stratejik adımlar tartışılarak ortak akıl konferansı sona erdi.