Bağcılar’da düzenlenen I.Uluslararası Engellilik ve Din Sempozyumu’nun açılışına katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık engelli kursiyer Senem Ünal’ın okuduğu ‘Karınca’ ve ‘Peygamberim’ şiirini dinlerken gözyaşına boğuldu. Konuşmasında 15 Temmuz sonrası demokrasi nöbetlerinde engellilerin de meydanları doldurduğuna dikkat çeken Çalık, “Hiçbir engeli tanımadan darbeye ‘dur’ dediler. Demokrasiye engelsiz ulaşmak istediler.” diye konuştu. Yasalardan çürük ve sakat ifadelerini kaldırdıklarına da dikkat çeken Çalık, okula gitmek üzere evden çıktığında vefat eden abisinin kendisine yaptığı duaların başarısına katkı sağladığını söyledi. Ülkemizde 8,5 milyon engelli olduğunu da ifade eden Çalık, “Engelli kardeşlerimizin dualarına talibiz. Onlar başımızın tacıdır” dedi.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen “Uluslararası Engelliler Metot ve Hizmetleri Çalıştayı’nın ikinci ayağında yine farklı ve anlamlı bir programa daha imza atıldı. ‘I. Uluslararası Engellilik ve Din Sempozyumu Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda başladı.
Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, içindeki en büyük üzüntünün devletin yıllar önce engellilerin farkına varamaması olduğunu belirtti. 2002’ten sonra engellilere yönelik önemli adımlar atıldığına dikkat çeken Kıyıklık, Almanya’ya ilk kez gittiğinde engellilerin evinden alınarak rehabilitasyon merkezine rehber öğretmen eşliğinde götürüldüğünü görünce şaşırdığını anlattı. Kıyıklık, 15 yıl da ülkemizde de engellilere yönelik çok önemli hizmetlerin verilmesine başlandığını anlattı.
“ENGELLİ ABİMİN DUALARI BAŞARIMA KATKI SAĞLARDI”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise şiir kitabı olan engelli kursiyer Senem Ünal’ın okuduğu ‘Karınca’ ve ‘Peygamberim’ isimli şiirini dinlerken gözyaşına boğuldu. “Senem muhteşemsin, Peygamberimizi rüyasında gören, karıncayla konuşan üstün nitelikli kullarından birisin.” diyen Çalık, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez’in hizmetlerinden bahsetti. Çalık, “İşitme ve görme engellilerimizin eğitim alacağı kuran kursları açıldığı ve onlara özel Kur’an-ı Kerim basıldı.” dedi. 15 Temmuz sonrası demokrasi nöbetlerinde engellilerin de meydanları doldurduğuna dikkat çeken Çalık, “Hiçbir engeli tanımadan darbeye ‘dur’ dediler. Demokrasiye engelsiz ulaşmak istediler.” Dedi. Engelliler Sarayı’na övgü yağdıran Çalık, sağlıklı ve önemli hizmetler verildiğine dikkat çekerek Başkan Çağırıcı’ya teşekkür etti. Kendisinin de bir engelli abisinin olduğunu anlatan Çalık, anne ve babasıyla namaz kıldığını anlattı. Evden çıkıp okula ve sınava giderken, ‘Bacım Allah sana yardım etsin’ diye dualar ettiğini de anlatan Çalık, “Ondan aldığım dua beni etkilerdi. Başarıma katkı sağlardı. Engelli kardeşlerimizin duasını alalım. Lokman Başkanımız da bana, ‘canım sıkıldığında buraya geliyorum, rahatlıyorum’ dedi.” diye konuştu.
“ÜLKEMİZDE 8,5 MİLYON ENGELLİ VAR”
Yasadan çürük ve sakat ifadelerini kaldırdıklarına da dikkat çeken Çalık, yüzde 12,3 oranında engelli olduğunu belirterek, bu oranın yaşlı ve bağımlılarla birlikte yüzde 15’e çıktığını anlattı. Ülkemizde toplam 8,5 milyon engelli olduğunu da kaydeden Çalık, “Onlar bizim başımızın tacı. Onların dualarına talip olacağız.’’ Dedi. Engelli istihdamından da bahseden Çalık, çalışan engellilerin 5 binden, 50 bine ulaştığını anlattı. Engellilerin emrindeyiz.” diye konuştu. İstanbul Vali Yardımcısı Osman Ateş ise ülkemizde düne kadar toplumun engellilerin farkında olmadığını belirtti. Ateş, “Onlar artık hayata katılıyorlar.” dedi.
“OLUMSUZ ALGI AŞILMALI”
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise Bağcılar’da engelli bireylerin sosyal yaşama katılması, meslek ve iş sahibi olması amacıyla önemli projeleri hizmete sunduklarını ifade etti. Çağırıcı, “2011 yılında hizmete sunduğumuz Engelliler Sarayımızda engelli hemşerilerimize değişik branşlarda kurslar veriyoruz.” dedi. Çağırıcı artık engellilere yönelik olumsuz algının aşılması gerektiğine dikkat çekerek bu anlamda sempozyumun önem kazandığını söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Daire Başkanı Bünyamin Albayrak ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın engellilere yönelik din eğitiminde geç kaldığını kaydederek, “2011 ve 2012’de ciddi çalışma başlattık. Her ilde bir Kur’an kursu açtık. 622 kuran kursu fiziki olarak engellilere yönelik hazırlandı. Her ilimizde işitme, görme engellilere rehberlik yapacak kadın ve erkek görevli yetiştirdik. Görme engelli hafızlarımız yetişti. Geçen yıl 100 işitme engelli kardeşimiz Umre ibadetini yaptılar.” dedi. Prof. Dr. Abdülkerim Bahadır ise sempozyum ile ilgili bilgi verdi.
“ENGELLİ KURSİYERLER DUYGULANDIRDI”
Programda engelli şair Senem Ünal da ‘Karınca’ ve ‘Peygamberim’ adlı kendisine ait şiirleri okudu. Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ünal’ı dinlerken gözyaşlarına hâkim olamadı. Engelliler adına engelli kursiyer Zeynep Aga da Çalık’a bir hat çalışması sundu. Yine engellilerin sema gösterisi de salondakiler tarafından ilgiyle izlendi. Programa AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Habibe Çiftçioğlu Başer’in yanı sıra engelli kursiyerler ile vatandaşlar katıldı.