Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması TIMSS 2019'un Türkiye sonuçlarını açıkladı.
Bakan Selçuk, "Bu verilere göre TIMSS 2019 sonuçlarına göre Türkiye, TIMSS uygulamalarında 500 puanın her iki alanda da ilk kez üzerine çıkmış oldu." dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk katıldığı canlı yayında programında Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2019 Türkiye sonuçlarını ve eğitim gündemindeki gelişmeleri değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Ziya Selçuk'un açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:
Eğitim sistemimiz uluslararası düzeyde ivme kazandı. İnancımızı kaybetmeden bugünlere geldik. Türkiye azmederse daha iyisi olacak (2019 TIMSS Türkiye sonuçları) Uluslararası araştırmada Türkiye ilk kez 500 puanın üzerinde.
Öğrencilerimizin uluslararası sorulara alışması lazım.
LGS VE YKS MÜFREDATI
Biz sadece bugüne bakarak kararlar alamayız. Bizim büyük bilimsel uzmanlardan oluşan heyetlerimiz var. Bunu 40 kere sorup bir kere biçiyoruz. Hepsi değerlendirmeler yapıyorlar. Eğitim sisteminin uzun ve orta vadeli sonuçlarını ele alarak kararlar alıyorlar. Bu milletin geleceği ile ilgili bir konu.
'BİR KARAR ALMAK ZORUNDAYDIK'
Bizim pandemi başlangıcında bilim insanları ile yaptığımız görüşmeler bize şunu gösteriyor; EBA'nın alt yapısı son derece sınırlıyken, hazırlıksızken denildi ki tüm toplum hazırlıksız geçici bir karar almak zorundaydık ve bu kararı aldık. Eğer yine biz böyle devam edersek tek dönemden sorumlulukla devam edersek üniversite eğitimini bile yarım bırakacak bir şeydi bu.
'ÖĞRENCİLERİMİZ VE VELİLERİMİZ ENDİŞE ETMESİNLER'
Ama şimdi her konu işleniyor. Ocak'ta ne olacak, Şubat'ta ne olacak biz bunu şuanda bilmiyoruz. Biz mevcut duruma göre bir karar aldık. Türk eğitim sisteminin büyük bir zafiyete girmesini önlemek için alınmış bir karar bu. İlerde başka bir sorun çıkarsa elbette yine esnek bir karar almak zorundayız.
Öğrencilerimiz ve velilerimiz lütfen endişe etmesinler. Buradaki soruların bir güçlük ve zorluk seviyesi. Bizim beraber iştira ederek aldığımız bu karar bilim insanları ve uzmanlarla aldığımız bir karar. Bu herkes için bir zorluk.
'EBA'DA OLMAYAN HERHANGİ BİR ŞEY ÖĞRENCİLERİNN KARŞISINA ÇIKMAYACAK'
Sadece hafta sonu televizyonlardaki soru çözümü ve ders anlatımları bile tek başına yeterli. Bunların hepsi çocuklarımıza yardımcı olmak için söz konusu. Şuanda müfredatın tamamı geçerli. EBA'da olmayan herhangi bir şey sınavda öğrencilerin karşısına çıkmayacak.
Önümüzdeki 4-5 yılı etkileyecek bir konu bu. Elbette tüm güçlüklerle ilgili farklı değişkenler ortaya çıktığında farklı çözümler üretebiliyoruz. Bir sonraki yıldaki eğitimlerini etkileyecek ve önümüzdeki her bir yıl için daha büyük bir kayıp olacak.
YÜZ YÜZE EĞİTİMDE SON DURUM
Nereye gitsem hangi velimizle ya da öğrencimizle karşılaşsam "Okullar ne zaman açılacak?" diye soruyorlar. Hiç bilemediğim bir soru ile karşılaşmanın duygusal zorluğunu çok yaşıyorum. Şuanda henüz daha yeterli bir düşüş olmadığını görüyoruz. Her bir sınıftaki öğrencimizin, öğretmenimizin ve velilerimizin temaslı olup olmadığını her gün inceliyoruz.
Her şekilde değişikliği dikkate alarak düşünüyoruz. Biz son derece esnek bir yapı ile gitmeyi burada zaruri buluyoruz. Biz önümüzdeki süreçte gerekeni yapacağız. Velilerimizin durumunun farkındayız ve bunu sürekli illere bağlanarak onların durumunu yakından izleme imkanına sahibim. Bu sürecin iyileşmesi okulların açılması tamamen salgında ne kadar dikkatli olduğumuza bağlı. Denilse ki "Yarın okullar açılsın" biz her şeye hazırız ama risk varsa biz orada yokuz ama çözüm varsa hemen oraya atılıyoruz.
Okulların açılması benim açımdan o kadar önemli ki. İşlerin rayına girmesi lazım. Çünkü uzaktan eğitim yüz yüze eğitimden kat kat daha zordur. Ne kadar isteğim arzum olursa olsun riski gördüğüm anda en yüksek freni ben yapıyorum. Farklı görüşlere sahip bilim adamları ve uzmanlarla görüştüğümüz zaman her şey değişiyor. Dolayısıyla herkesin görüşünü almak ve onlara danışarak kararlar almak zorundayız.