AK Parti’den yeni vergi paketi!

AK Parti'nin hazırladığı yeni vergi paketinin detayları belli oldu. TBMM'ye sunulan kanun teklifine göre kredi kartı, sıfır ve ikinci el araç, gayrimenkul alım satımı dahil A’dan Z’ye hepsine vergi geliyor.

Savunma Sanayii İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’ye sunuldu. Teklifin 12 maddeden oluştuğunu belirten AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifin TBMM Başkanlığına sunulduğunu aktardı. Güler, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ve İsrail'in Gazze'deki saldırılarının sürdüğünü anımsattı.
"SAVUNMA SANAYİMİZİ GÜÇLÜ HALE GETİRMEMİZ ÖNEM ARZ EDİYOR"
Gazze'deki katliamla yetinmeyen İsrail'in, Lübnan'ı ve İran'ı da hedefe koyduğuna işaret eden Güler, "Bölgede savaş ortamı yaşanırken, sınırımızda terör koridoru kurma çabaları da tüm hızıyla devam ediyor. Coğrafi olarak tüm bu sıcak gelişmelerin tam ortasındayken bizim savunma sanayimizi her zamankinden daha güçlü hale getirmemiz önem arz ediyor." dedi.
"Bize düşen, nasıl ki bugüne kadar dört tarafımız ateş çemberiyken ülkemize tek bir kıvılcım sıçratmadıysak bundan sonrasında da aynısını yapıp ülkemizi güvenli liman yapmaya devam etmektir." diyen Güler, savunma sanayisindeki gücün en önemli kozlardan birisi olduğunu vurguladı.
Kredi kartı kullananlar, ev ve araç satanlar dikkat! Katkı payı geliyor, işte kalem kalem ücretler - 1. Resim
Güler, savunma sanayisindeki yatırımlar için ihtiyaç duyulan ek kaynağın oluşturulması amacıyla teklifin hazırlandığını söyleyerek "Teklif ile Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarını artırmak amacıyla vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar bedel alınacak." bilgisini paylaştı.
Kredi kartı limiti 100 binin üzerinde olanlardan 750 lira katkı payı alınacak - 1. Resim
KREDİ KARTI LİMİTİ 100 BİNİN ÜZERİNDE OLANLAR 750 TL VERECEK
AK Parti’nin verdiği yasa teklifinde Savunma Sanayi Fonunun gelirlerini artırmak amacıyla bazı yeni düzenlemeler yer aldı. AK Parti Grup Başkanı Güler, "Savunma sanayi destekleme fonuna katılma payına ilişkin düzenleme yapıyoruz. Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından da yıllık 750 lira katkı payı alınacak." dedi.
Kredi kartı limiti 100 binin üzerinde olanlardan 750 lira katkı payı alınacak - 2. Resim
TAPU İŞLEMLERİ, GAYRİMENKUL VE ARAÇ ALIM SATIMI...
Düzenlemenin diğer detayları şu şekilde:
- Vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerden damga vergisi tutarı (yıllık gelir vergisi beyannamelerinde damga vergisi tutarının yarısı) kadar,
- Tapu ve kadastro işlemlerinden, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 TL,
- Noterdeki işlemlerden, taşınmaz satışlarında tapuda alınan bedel kadar,
- Sıfır araçların tescil işlemlerinde 3.000 TL, ikinci el araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1.500 TL,
- Noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 TL alınması öngörülüyor.
5 BİN TL ÜZERİNDEKİ KOL SAATLERİNDEN DE VERGİ ALINACAK
Öte yandan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde de yeni bir düzenleme yapılıyor. Buna göre motor silindir hacmi 100 CC'nin altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletler de Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin kapsamına alınıyor.
Ayrıca Özel Tüketim Vergisi'nde drone’lar ve ÖTV matrahı 5.000 TL üzerinde olan kol saatleri de vergi kapsamına alınıyor.
"VERGİ DEĞİL, HİZMET BEDELİ"
Düzenlemeye ilişkin detayları aktaran AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bu ücretlerin vergi değil işlem hizmet bedeli olduğunu söyledi. Kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Düzenlemeler ile 70-80 milyar TL'lik katkının gelmesi hedefleniyor.
Katılma payına ilişkin hükümler, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.
ÖDEME YAPMADAN İŞLEM YAPILAMAYACAK
Tapu ve kadastro işlemlerinden alınan tutarlar işlemden önce vergi dairesine ödenecek. Söz konusu pay ödenmeden işlem yapılmayacak. Pay ödenmeden işlem yapılması durumunda işlemi yapan memurlar, payı ödemekle yükümlü olanlar ile birlikte müteselsilen sorumlu olacak.
Kredi kartlarına yönelik katılma payı, kartı çıkaran kuruluşlar tarafından her yılın ocak ayının 5'inci günü itibarıyla kart hamilinin hesabına yansıtılacak, ilgili dönem hesap ekstresinde gösterilecek, kart hamilinden tahsil edilen tutar tahsilatı izleyen ayda verilmesi gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesiyle beyan edilecek ve bu verginin ödeme süresi içerisinde ödenecek.
Noterlerde yapılan işlemlerden alınan katılma payları satış, devir, tescil işlemleri esnasında, diğer işlemlerde noterlik ücreti ile birlikte noterler tarafından tahsil edilecek ve Noterlik Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca beyan edilerek ödenecek. Söz konusu pay ödenmeden işlem yapılmayacak. Pay ödenmeden işlem yapılması durumunda işlemi yapan noterler, payı ödemekle yükümlü olanlar ile birlikte müteselsilen sorumlu olacak.
LÜBNAN'DAKİ TÜRK ASKERİNİN GÖREV SÜRESİ UZATILACAK
Samsun'da Organize Sanayi Bölgesinin de kurulacağını belirten Güler, Türkiye savunma sanayisinin destan yazdığını söyledi. Abdullah Güler, savunma sanayisindeki başarının artması için gerekli kaynakların oluşumuna katkı verileceğini dile getirdi.
TBMM Başkanlığına ilerleyen günlerde yargı, siber güvenlik ve diğer alanlarla ilgili yeni kanun tekliflerinin sunulacağını bildiren Güler, Lübnan'da bulunan Türk askerinin görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkerenin de haftaya TBMM Genel Kurulu gündemine geleceğini aktardı.
İnfaz sistemiyle ilgili düzenleme olup olmayacağının sorulması üzerine Güler, 9. Yargı Paketi'nde yer almayan yargılama süreleri ve noterlik hizmetleriyle ilgili bazı düzenlemelere ilişkin yaklaşık 24 maddeden oluşan teklif sunacaklarını, infazla ilgili düzenlemelere yönelik çalışmalar yapıldığını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri