Erdoğan dün, "Bizim için kıymeti yok" demişti. Merkel ise "Türkiye'yle görüşmeler sürmeli" diyor.
Avrupa Parlamentosu (AP), bugün Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecinin dondurulmasını oylayacak. AP grupları, sürecin dondurulmasından yana. Ancak AP'nin kararları tavsiyle niteliğinde. Son kararı AB Konseyi alacak.
Erdoğan, dün yaptığı açıklamada "Tüm dünyaya sesleniyorum: Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. AP'nin böyle bir oylama yapması bile terör örgütlerine kol kanat gerdiğinin göstergesidir." diyerek oylamaya sert tepki göstermişti.
TANSİYONU DÜŞÜRECEK AÇIKLAMA MERKEL'DEN GELDİ
Aylardır gergin süren Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri bugün yeni bir krizin eşiğine gelirken, Almanya Başbakan Angela Merkel tansiyonu düşürecek bir açıklama yaptı. Merkel, Avrupa Parlamentosu'nun (AP), Türkiye'nin AB üyelik sürecinin dondurulmasına ilişkin önergeyi oylamasından bir gün önce "Türkiye'yle diyaloğun sürmesi gerektiği" görüşünü savundu.
Başbakan Merkel, Alman Meclisi'nin 2017 bütçesi konusunda düzenlenen görüşmede yaptığı konuşmada, "Türkiye'de endişe ve alarm verici olaylar var. Burada şunu açık şekilde söylemek istiyorum. Darbe girişimi kınanmalı. Alman hükümeti bunu yaptı, AB de bunu yaptı. Terörün her çeşidine karşı mücadele edilmeli ve federal hükümet de bunu yapıyor" ifadelerine yer verdi.
"ALINAN KARARLARA SAYGI DUYULMALI"
Terör örgütü PKK üyelerine karşı Almanya'da 4 binden fazla dava açıldığını, bu davaların siyasetin yargıya müdahale etmeden sonuçlandırılacağını söyleyen Merkel, "Alınan kararlara saygı duyulmalı. Diğer yandan Alman hükümeti, diğer Avrupa ülkeleri gibi teröre karşı mücadele etme sorumluluğu içindedir. Ancak bu, basın özgürlüğünün kısıtlanmasını ve binlerce kişinin tutuklanmasını haklı göstermez. Bu nedenle bu açıkça eleştirilmeli. Aynı zamanda Türkiye ile diyalog kanallarının açık tutulmasını destekliyorum." diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in de Türkiye'de zorlu görüşmeler yaptığını belirten Merkel, "Elbette ben de diyalog kanallarını açık tutacağım. Bizim de Türkiye ile sağduyulu bir şekilde işbirliği yapmaya ihtiyacımız var. Bu durum bizi, büyük kaygı veren şeyleri dile getirmekten alıkoymayacak" dedi.
AP'DE GÖRÜŞ BİRLİĞİ: DONDURULSUN
Taslak genel kuruldan geçerse AP, Ankara ile üyelik müzakerelerinin başladığı 2005 yılından bu yana ilk defa bu sürecin dondurulması yönünde karar almış olacak. AP'nin dünkü oturumunda konuşan siyasi grup temsilcileri, müzakerelerin dondurulması konusunda görüş birliğine vardı. Ancak gruplar karar metni konusundan tam olarak anlaşamadı.
"OHAL BİTENE KADAR DONDURULSUN"
Hıristiyan Demokratlar'ın metninde "Müzakereler geçici olarak ertelensin" ifadesi kullanılırken, Sosyal Demokratların metninde "Müzakereler, Türk hükümeti hukuk devletine ve insan haklarına saygı yoluna dönene kadar geçici olarak dondurulsun" ifadeleri yer aldı. Liberaller " Türkiye ile üyelik müzakereleri derhal askıya alınsın", aşırı sağcı "Uluslar ve Özgürlükler Avrupa'sı" grubu "Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerine son verilsin" ifadesini kullandı. AB karşıtı "Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi" grubu " Türkiye artık Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getiren bir ülke değil, katılım müzakereleri derhal durdurulsun. Türkiye'ye fon aktarımına son verilsin" ifadelerine yer verdi. Komünist Grup tarafından hazırlanan taslak metinde ise "Katılım müzakerelerinin dondurulması süreci başlatılsın" ifadesi kullanıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.