İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’daki toplu taşımayı vatandaşların meydanlardaki demokrasi nöbetine rahat ulaşması için 16 Temmuz’dan itibaren ücretsiz yapıklarını ve bu uygulamanın 31 Temmuz’a kadar devam edeceğini hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, minibüs ve dolmuş esnafının bir mağduriyetinin oluştuğunu söyledi.
Kadir Topbaş, “Meydanlara geliş ve gidişlerin rahat bir şekilde devam etmesi için acaba toplu taşımayı 20.00 – 06.00 arasında ücretsiz yapsak nasıl olur diye düşündük. Arkadaşlarımız bunu çalışıyorlar. Çünkü ekonomik hareket devam etmeli. O minibüsçü de ekmek alacak. Dengeleri doğru tutmamız gerekiyor. Bir aile reisi gibi bütün dengeleri gözetmek zorundayız” diye konuştu.
Sosyal medyada ücretsiz taşımanın ardından zam yapılacağına dair iddialar olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, “Asla zam yapılmayacak. Milletin kaynakları, milletin parası” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin darbe girişimindeki zararıyla ilgili bir hesap yapmadıklarını, çünkü Türkiye’nin kazandığını vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu; “İstanbullulara özellikle teşekkür ediyorum. Bu kadar meydanlarda caddelerde nöbet tutuyorlar. Ama hiçbir kamu malına zarar vermiyorlar. Biz de vatandaşlarımıza yemek, su gibi lojistik destek veriyoruz.”
İstanbul’a 16.3 milyar liralık daha yatırım yapmaya hazırlandıklarını açıklayan Topbaş, devam eden yatırımların sadece işçilik parası olarak her ay kent ekonomisine 480 milyar lira soktuklarını ve projelerin hız kesmeden devam edeceğini kaydetti.
YENİ PROJELERLE TAKSİM YAŞAYAN BİR YER OLACAK
Taksim’e yapılacak Topçu Kışlası’nı bir inatlaşma sebebi olarak görmemek gerektiğini, koruma kurulu ve mahkeme kararlarının ortada olduğunu dile getiren Topbaş, eserin sanat galerisi, müze ve alt kısmının kafe olarak hizmet verebileceğini söyledi.
“Taksim şu anda yaşamıyor, sadece transit geçiş noktası. Taksim insanların fazlaca gitmeyi arzu ettiği bir yer de değil. Burası müze tarzı bir sanat galerisi ve kafeleriyle çok daha modernleşmeye doğru gidebilir” diyen Topbaş, bölgenin daha aktif hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Taksim’de yangın geçiren AKM’de her şeyin birden yapılmaya çalışıldığına işaret eden Topbaş, orada güzel bir opera binasının da yapılacağını belirtti. Mete Caddesi’nde trafiğin yeraltına alınacağını, Taksim’in yaşanılan, insanların gelmek istediği bir meydana dönüşeceğini ifade etti.
Taksim’e yapılacak caminin projesinin de tamamlanmak üzere olduğuna dikkat çeken Topbaş, “Caminin yeri koruma kurulundan onaylandı. Bölgenin koruma amaçlı imar planlarında da var. Yasal süreçleri tamamlandı. O bölgede camiye ihtiyaç var, yapılacak. İnsanlar maalesef şu anda barakada ibadetlerini yapmaya çalışıyor. Taksim’de barakadan bir cami var. İnsanlar Cuma namazını dışarda kılıyor yaz kış, Hoş değil” ifadesini kullandı.
ÇAMLICA CAMİ VE ÇEVRESİ BULUŞMA NOKTASI OLACAK
Demokratik rejimlerde mümkün mertebe insanları bir araya getiren mekanlar yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Topbaş, sembol bir nokta olan Çamlıca Cami’nin bu mutabakatı yaşatacak yerlerden biri olacağını söyledi. Çok daha fazla para harcanarak daha az kullanılan stadyumlar yapıldığına dikkat çeken Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Yılda 52 haftayı ve Ramazan ayının 30 gününü koyarsanız, bu kadar büyük bir talebi sokaklarda koli kağıdının üzerinde namaz kıldıramazsınız. Doğru değil, böyle camiler bu yönüyle de gerekli. Çamlıca Caminin çevresinde kentsel dönüşüm yapılacak. Çevre Şehircilik Bakanımız ve Üsküdar Belediye Başkanımız ile bölgeyi gezdik, çalışma başlıyor. Çamlıca’ya ulaşım için viyadükler yapacaktık. Ancak doğal sit alanı olduğu için dikkat edilmesi gerekiyor. Arazide problem yapabilir. Kamulaştırma istimlak bedelleri de fazla. Bu nedenle oraya bir tünel çalışması başlattık, devam ediyor. Ancak tünel de yetemeyeceği için Çamlıca’ya metro yapıyoruz. Metrobüs ve metro hatlarına entegre bu hatla insanlar, bir mutabakatı ve inançlarını orada yaşayabilecekler. Daha önce açıkladığımız teleferik sisteminin üzerinde tartıştığımız noktalar var, şu anda bekliyor. Yine Çamlıca Cami’nin yanına büyük bir park yaparak Gazi Çengelköy Parkı ismini vereceğiz.”
3. HAVALİMANI İSTANBUL EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİRECEK
Topbaş, 3. Havalimanının ekonomik olarak İstanbul ve Türkiye için çok önemli bir destinasyon merkezi ve dünyanın odak noktası olacağını belirterek, “3. Havalimanı yanına yapılacak kongre ve fuar alanları ve yeni lojistik merkezleriyle birlikte İstanbul’un ne kadar önemli bir kent olduğunu tüm dünyaya gösterecek. Kent merkezinin baskısını biraz kuzeye kaydıracak. İstanbul’un merkezine ulaşım metrolarla sağlanacağı için ulaşım açısından hiçbir problem olmayacak. Türkiye’de fert başına düşen milli gelirden çok daha fazlası İstanbullulara düşmüş olacak. İstanbul istihdam ve ekonomik olarak daha da güçlenmiş olacak” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.