24 ÜLKEDEN 51 SANATÇI PENDİK’TE BULUŞTU

24 ÜLKEDEN 51 SANATÇI PENDİK’TE BULUŞTU
12.’si düzenlenen Pendik Uluslararası Geleneksel Sanatçılar Buluşması, 24 ülkeden 51 sanatçının katılımıyla başladı.

Açılış töreninde konuşan Başkan Şahin, bu yıl ana teması “Minyatür” olarak belirlenen organizasyonun her geçen yıl daha nitelikli hale geldiğini söyledi.
Pendik Belediyesi ve Uluslararası Folklor ve Geleneksel Sanatlar Organizasyon Konseyi (CIOFF) işbirliğinde gerçekleşen Geleneksel  Sanatçılar Buluşması, bu yıl 12. kez dünya kültürünü Pendik'e taşıdı. 2 Ekim'e kadar sürecek organizasyon kapsamında farklı ülkelerden gelen yerel sanatçılar el emeği ürünlerini ve üretim aşamalarını Pendik Sahil  Festival Alanında sergiliyor. Bu yıl dikkat ürünler arasında Sezer Yanık’a ait 170 kiloluk Osmanlı Kilidi ve Özcan Abacı’nın orijinal planına sadık kalarak ürettiği  minyatür telkari  ile faytonlar yer alıyor.  
“Her yıl daha nitelikli hale getiriyoruz”
Açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Kenan Şahin,  Geleneksel Sanatçılar Buluşmasının her geçen yıl daha nitelikli bir hale geldiğini söyledi.  Başkan Şahin, “Bu yılın ana temasını minyatür olarak seçtik. Minyatür stantlarımızda bu sanat alanında üretilmiş önemli eserleri göreceksiniz.  Organizasyon kapsamında uzmanların, akademisyenlerin ve sanatçıların katılacağı  Minyatürle Yüzleşme Sempozyumu yapılacak. Biraz geri planda kalmış bu sanata ait önemli eserleri de düzenlediğimiz sergide görmek mümkün olacak. “ dedi.   
Darbe kalkışması nedeniyle önce bu yılki festivalin tarihini ertelemeyi  düşündüklerini belirten Başkan Şahin, “15 Temmuz’da yaşananlar çok vahimdi. Ancak bu millet destan yazarak nasıl bir millet olduğunu gösterdi. Bunu bütün dünyayla paylaşmak gerekiyordu. Bu yüzden  organizasyonu her yıl düzenlendiği takvimde gerçekleştirme kararı aldık” dedi.
Üç boyutlu minyatürler büyüledi
Organizasyon  kapsamında düzenlenen bir diğer etkinlik Minyatür Sergisi oldu. Minyatür Sanatçısı Taner Alakuş önderliğinde düzenlenen  sergide 41 sanatçının eseri görücüye çıktı. Tek boyutlu klasik minyatürlerin yanı sıra Leyla Varol’un “Sultan Saray’da”, Esra Korucu Tümçelik’in “Geçmişten Günümüze Topkapı Sarayı” ve Hürriyet Gençbay’ın “Psikoz” gibi üç boyutlu minyatürleri ziyaretçileri büyüledi. Sergiyi ziyaret eden  Belediye Başkanı Kenan Şahin; “Minyatür alanında ne kadar güzel işler yaptığımızı bu sergiyle görmüş olduk” dedi.  Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi'nde yer alan sergide yerli sanatçılara ait 41 eser  9 Ekim tarihine kadar görülebilecek. 
Minyatürle Yüzleşme Sempozyumu yapılacak.
Uluslararası Geleneksel Sanatçılar Buluşması  kapsamında bir de Minyatür Sempozyumu  gerçekleşecek.  24-25 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Sempozyuma aralarında Osmanlı ve İslami sanat tarihinde uzmanlaşmış Prof. Dr. Nurhan Atasoy’un da bulunduğu çok sayıda akademisyen katılacak. Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde yapılacak sempozyumda minyatürün doğuşundan günümüze geldiği tüm evreler ele alınarak değerlendirilecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir